top of page

Hjärtultraljud

När ni kommer för en ultraljudsundersökning av er katt eller hunds hjärta så börjar veterinären med att lyssna på hjärtat. Sedan rakas bröstkorgen på båda sidorna.

 

Vid undersökningen får ditt djur ligga på ett speciellt bord och veterinären tittar på hjärtats funktion och mäter hjärtats dimensioner med hjälp av ultraljudet. Ditt djur får ligga först på ena sidan, sedan på andra sidan. Undersökningen tar ungefär 30 minuter.

 

Det kan ibland behöva ges lugnande för att djuret ska acceptera undersökningen, därför är det bra om ditt djur inte har ätit innan undersökningen.


Efter undersökningen får ni sitta ner i väntrummet en stund medan veterinären gör mätningar i maskinen och på datorn. Detta tar ungefär 10-15 minuter. Därefter pratar veterinären med er om vilka fynd som har gjorts och om ditt djur behöver medicinering skrivs det ut på recept.

Ofta blir det lite rester av ultraljudsgel på huden på djuret, det är bra om ni tvättar av det hemma för att undvika att huden blir irriterad. Gelen är giftfri, men kan hos vissa individer ge en rodnad som kliar.

bottom of page