top of page

Tandvård

Kliniken är utrustad med en digitalröntgen för tänder och en tandutrustning (tandunit) för de mest förekommande behandlingar. Vi har även en speciell borr för rotfyllning av hundens och kattens tänder.

Tandavdelningen har vi i ett separat tandbehandlingsrum av hygienskäl.

Detta ingår i en professionell tandrengöring (PTR) hos oss:

  • Full inhalationsnarkos

  • Borttagning av tandsten med ultraljud scaler

  • Polering av tandytor

  • Mätning av tandfickor runt alla tänder

  • Fullständig röntgenstatus

  • Upprättande av tandjournal

 

Hur går behandlingen till?

En säker och professionell tandrengöring görs i full narkos både på hund och katt. Patienten intuberas för att säkra luftvägarna, de kopplas sedan till ett slutet narkossystem vilket är viktigt för att skydda patienten från att få ned vatten och bakterier i lungorna under behandlingen.

Vår narkospersonal som tar hand om ditt djur när det sover består av Legitimerade Djursjukskötare och veterinär med en gedigen utbildning för att söva djur. Ditt djur övervakas även med hjälp av elektronisk övervakningsutrustning.

Beroende på ditt djurs munstatus kan det tillkomma behov för ytterligare behandling som extraktion (utdragning) av lösa eller skadade tänder.

Kostnaden som tillkommer för extraktion beror på vilken tand som behöver dras ut och tidsåtgång. Kindtänderna har flera rötter och kräver ofta att tanden avlägsnas kirurgiskt, det är därför dyrare än att dra ut en enrotig tand. Om tanden redan är lös går extraktionen lättare och blir därmed billigare.

En stor och frisk trerotig tand som extraheras t.ex. pga trauma kan ta lång tid, kräver mer arbete och är därför dyrare.

 

Har du ett äldre djur rekommenderar vi att få ta ett blodprov innan sövning och operation. Vid blodprov kontrolleras bl.a. blodsocker, levervärden och njurvärden. Eventuella avvikelser kan komma att påverka val av behandling och eftervård.

 

Alla behandlingar och förebyggande åtgärder görs i samråd med dig som djurägare.

 

Tandsten och tandlossning

Plack bildas på tänderna dagligen och består av bakterier och matrester, plack kan sedan förkalkas till tandsten. När tandstenen sprider sig under tandköttskanten kan det orsaka tandköttsinflammation (gingivit). Det är viktigt att inflammationen behandlas då den annars kan sprida sig vidare till tandroten och orsaka tandlossning (parodontit).

 

Rotfyllning

Rotbehandling är ett behandlingsalternativ för

både levande och döda tänder. Missfärgade eller

trasiga tänder, tänder med abscesser kan

räddas genom rotbehandling, istället för att dras ut.

 

Funderar du på att ta bort hundens eller kattens tand, som är skadad eller kanske till och med död? Tänder fyller en viktig funktion och det är ofta fördelaktigt att rädda dem. Idag finns det behandling som för oss människor - man rotfyller den sjuka tanden, på detta sätt kan djuret äta samma foder som innan danden blev skadad. Rotfyllning är ett behandlingsalternativ för både levande och döda tänder. Missfärgade eller trasiga tänder, tänder med abscesser kan nu räddas.

 

Vid denna behandling använder vi oss av Rooter X3000, ett instrument som sparar tid i narkos och möjliggör ett skonsammare ingrepp. Med den roterande borren rensar vi upp rotkanalen inför rengöring och behandling med utfyllnadsmaterial.

 

TR – Tooth resorption (tidigare FORL)

TR är en tandsjukdom, tidigare kallat FORL som är en förkortning för Feline Odontoclastic Resorptive Lesions (tandnedbrytningsskador). Sjukdomen förekommer oftast på katt men ses även hos hund. Denna smärtsamma sjukdom orsakar hål i tänderna, men inte så som vid karies. TR orsakar ofta ett hål i tanden vid tandhalsen. Tandköttet försöker täcka över hålet och växa över drabbade tänder, men detta tar lång tid och innebär mycket smärta för djuret.

 

Finns det en misstanke om att ditt djur har drabbats av TR är det viktigt att röntga tänderna. Tänder som är drabbade och där skadan har förbindelse med munhålan (typ 2-4) dras ut. För tänder som drabbats men där skadan är begränsad till roten (typ 1) bör utvecklingen följas med röntgen och regelbunden undersökning. Det finns inga kända metoder för att förebygga TR eftersom det fortfarande saknas tillräckligt med kunskap om sjukdomen.

 

Förebyggande tandvård

Enda sättet att bli av med plack och förhindra att det bildas tandsten är att genom borsta tänderna dagligen. Med hjälp av tandborstning kan man ibland även avlägsna lättare tandsten. Vi rekommenderar användning av (el)tandborste med mjukt munstycke för barn eller fingertuta och tandkräm med enzymer som är tillverkat speciellt för djur.

 

Vi erbjuder alltid gratis tandkontroll där vi undersöker ditt djurs munhälsa och ger råd för förebyggande vård som ni kan utföra i hemmet.

 

Försäkring gällande tandbehandlingar

​Försäkring ersätter som regel inte behandling av parodontit eller borttagning av tandsten eftersom dessa tandproblem kan förebyggas genom munvård.

Vissa försäkringsbolag ersätter kostnader för tandsjukdomen TR men inte alla.

Försäkringen ersätter oftast traumatiska frakturer som om denna inte är orsakad av annan tandsjukdom så som TR eller tandlossning.

Vill du veta vad som ingår i din försäkring, kontakta ditt försäkringsbolag och ta reda på dina villkor.

bottom of page