top of page

Julens faror

Snart stundar den härliga julen! Flera av julens höjdpunkter kan dessvärre innebära en fara för våra fyrbenta vänner. Därför är det viktigt för oss djurägare att tänka lite extra på några saker i juletider så att ditt husdjur inte kommer till skada eller blir sjukt.

 

Här kommer en lista på saker som kan vara farliga för hundar och katter.

 

Levande ljus

Levande ljus kan vara mycket spännande för den nyfikna. Lämna därför aldrig levande ljus obevakade för att undvika brännskador.

 

Julpynt och dekorationer

Paketsnören, julgranskulor och glitter. Julpynt kan vara väldigt roligt att leka med då de ofta prasslar och glittrar. I vissa fall kan de av misstag sväljas och då orsaka stora skador i svalget och i mag-tarmkanalen. Julgranskulor kan gå sönder och då orsaka skärsår i bland annat tassar och i munnen.

 

Blommor

Flertalet av våra klassiska julblommor är giftiga för våra husdjur och katter är extra känsliga. Vanliga julblommor som är giftiga är Julros, Julstjärna, Hyacint och Amaryllis.

Om ditt husdjur fått i sig eller tuggat på växten kan det ge symptom såsom ökad salivering, illamående samt ge permanenta njurskador.

 

Julmat

Vår julmat innehåller ofta höga fett-och salthalter. Detta kan ge symptom i form av kolik (magsmärta), diarré och kräkningar.

Mat som innehåller lök är också giftigt för hundar och katter och lökförgiftning ger en så kallad blodbrist (anemi). Lökförgiftning orsakar trötthet, bleka slemhinnor och i vissa fall även kramper.

Tänk även på att inte ge inte ben från fläsk, fisk eller fågel då dessa kan fastna/skada mage eller tarm och dessvärre orsaka mycket allvarliga skadar

Läs också på vår sida om förgiftningar.

bottom of page