top of page

Skotträdsla

Nyår kan vara en jobbig högtid för våra husdjur och många hundar och katter är mycket skotträdda. Det finns flera förebyggande åtgärder som du som djurägare kan vidta om ditt husdjur är skotträdd.

Vissa individer är dock så pass rädda att de behöver receptbelagd medicin och då krävs en undersökning hos veterinären. Vid en nyårskontroll hos oss undersöker veterinären djurets allmänna hälsa, lyssnar på hjärta och lungor samt ger rekommendationer för vidare åtgärder. Om ditt husdjur kräver receptbelagd medicin ingår även receptförskrivning.

 

Nedan följer några tips och förslag på vad du som djurägare kan göra själv.

 

Ljudträning

Ljudträning i god tid är ett bra alternativ för att förbereda djuret inför nyår. Detta kräver dock tid, träning och goda förberedelser.

 

Naturliga kosttillskott

Det finns flertalet alternativ på kosttillskott som har en lugnande verkan på djur. De kräver som regel en längre tids regelbunden behandling för att uppnå god effekt och det är därför bra att vara ute i god tid.

 

Feromoner

Feromoner är ett doftämne som verkar lugnande och bidrar till ökad trygghetskänsla hos djuret.

Det finns feromoner för både hund och katt. Feromoner finns att köpa som spray, halsband eller som en adapter för el-uttag som successivt avger doftämnena i hemmet.

 

Man kan gärna kombinera ljudträning, kosttillskott och feromoner. Samtliga åtgärder kräver att man börjar med dessa flera dagar innan förväntade fyrverkerier och smällare för fullgod effekt.

 

Boka gärna tid för en Nyårskontroll hos oss!

bottom of page